Thursday, September 7, 2017

Resepi: Cucur Udang Kering Atkins & Sos Cili Atkins



Assalamualaikum.


Walaupun sudah tinggalkan diet atkins, sampai sekarang tekak masih rindukan menu masakkan atkins. Mana taknya, hampir setahun lebih beratkins. Daripada berat awal 100+ kg, alhamdulillah sekarang dah capai angka 6. Heee

Jadinya semalam tekak teringin nak makan cucur udang kering atkins. Makan cecah sos atkins. Wuu, sedap tak terkata. Hahaha. Resepi seperti di bawah ye.

Resepi Cucur Udang Kering Atkins.


Bahan-bahan yang diperlukan:
- sedikit udang kering
- 2 keping tauhu putih
- 1 biji telur
- daun bawang dan daun sup
- sedikit garam dan serbuk kunyit

Cara-cara menyediakan:
- blend/hancurkan tauhu bersama telur dan udang kering
- campurkan sedikit garam dan serbuk kunyit
- hiriskan daun bawang dan daun sup
- kemudian campurkan sekali ke dalam adunan tauhu tadi
- goreng di dalam minyak yang panas sehingga kekuningan

Resepi Sos Cili Atkins.


Bahan-bahan yang diperlukan:
- 10 batang cili hidup
- 5 batang cili api merah (kalau nak lebih pedas, lebih cilinya ye)
- 6 ulas bawang putih
-1 cawan air
- 1 inci halia hidup (hiriskan)

Cara-cara menyediakan:
- blend semua bahan kecuali hirisan halia
- panaskan di dalam kuali dan masukkan sekali hirisan halia
- taburkan sedikit garam dan 2 titik stevia
- bila agak mendidik sedikit, tutup api
- nak tahan lama, letak dalam bekas tertutup dan simpan dalam peti ais

Simple bukan? Bolehlah cuba nanti ye. Hehehe

Menu ni sesuai untuk semua fasa atkins. Tetapi tidak digalakkan untuk mereka yang dalam induction fasa 1. Heee. Selamat mencuba.



Read More

Monday, September 4, 2017

Rendang Utara Untuk Cik Tunang



Assalamualaikum.


Setiap kali raya, pasti akan ada menu rendang. Tapi sepanjang umur 24 tahun, ini merupakan kali pertama masak rendang dengan sendirinya. Wahh, bangga jap. Hahaha.

Rajin pun bersebab ni. Hahaha. Cik Tunang request nak makan rendang utara hasil air tangan bakal isterinya sendiri. Ok, kita pun pulun masak rendang utara yang menunya dapat daripada pakcik google. Hehehe

Buat lebih sebab nak bagi sekali keluarga dia rasa. Alhamdulillah, boleh kenyanglah perut makan. Cik tunang makan siap kenyit mata kat kite lagi ok. *melting* hahaha

Ayah ada pesan. Dah nak jadi bini orang, kena rajin memasak. Lagi-lagi dapat suami yang jenis suka makan. Haa, inilah peluang nak tambat hati dia. Cewahhh. Hahaha

Aku ni memang jenis suka memasak. Lagi-lagi kalau ada menu baru. Tapi itulah, sebelum ni memasak hanya menu diet. Sekarang ni kena belajar masak menu harian biasa. Lebih-lebihn lagi masakan kampung. Itu kegemaran cik tunang kite. Hehehe

Kena tuntun ilmu memasak dengan ibu hari-harilah nampaknya ni. Hehehe

#countingdays



Read More

Thursday, August 31, 2017

Hadiah Saguhati Daripada Tesco Malaysia



Assalamualaikum.

*klik pada gambar untuk lihat post tersebut*

Awal bulan Ogos hari tu sudah viral dengan gambar perkahwinan pasangan Farhan & Syafikah di laman sosial page facebook Tesco Malaysia. Gambar pasangan telah mendapat perhatian oleh pihak berkenaan dan mereka telah meminta izin untuk memaparkan gambar pasangan ini di dalam page facebook Tesco Malaysia.

Sebagai ganjaranya, aku yang merupakan jurugambar mereka dan pasangan pengantin mendapat hadiah saguhati daripada pihak Tesco. Wehuuuu. Orang memberi, seluas padang bola kami tadahkan. Hahaha.



Pihak Tesco memberi hadiah saguhati berupa voucher bernilai RM100 untuk setiap seorang. Alhamdulillah, rezeki pengantin dan bakal pengantin ni. Dapatlah juga beli perkakas untuk persiapan rumah baru selepas kahwin. Hehehe


Terima Kasih Tesco Malaysia.


Read More

Wednesday, August 16, 2017

Cinta Tesco Farhan & Syafikah



Assalamualaikum.

Well, setiap orang pasti akan ada cerita cinta sendirikan? Lagi cantik dan manis bila kita abadikan cerita cinta itu dalam suatu bentuk yang membuatkan kita dan pasangan ingat sampai bila-bila.


Suatu kelainan daripada pasangan pengantin dua mempelai untuk job minggu ini, iaitu Farhan dan Syafikah.  Pasangan ini memilih untuk shoot outdoor di Pasaraya Tesco Bahau, Negeri Sembilan. Ini bukan idea daripada aku yang merupakan photographer official mereka tetapi idea asal daripada pasangan ini sendiri.

Katanya perkenalan mereka bermula di sini. Bekerja di bawah satu bumbung, siapa sangka jodohnya juga di bawah satu bumbung yang sama. Sweet dan sportingkan mereka. Hehehe








Untuk gambar pengantin yang selebihnya, boleh lihat di Page FB : Ekatikah Photography . 

Sebarang pertanyaan boleh terus menghubungi:







Read More

Thursday, August 10, 2017

Sususan Dekorasi Barang Dapur



Assalamualaikum.









Bila tengok susunan barang dapur seperti di atas, rasa tak sabar nak deko dapur sendiri nanti. Hee. Lepas sahaja kahwin nanti dah duduk rumah sendiri. So masa tu bolehlah nak applikasikan deko impian sendiri. Tak lama mana pun, bulan depan je. InsyaAllah. Heee



Read More

Jenis Sayang Barang



Assalamualaikum.

Jujur aku katakan yang aku ni jenis yang sayang barang. Ibu sendiri pernah cakap yang aku masa kecil dulu, jenis sayang barang, jaga barang. Sebagai bukti, banyak mainan masa kecil aku dulu-dulu, masih elok lagi sampai sekarang tau. Hehehe


Gambar di atas sebenarnya nak tunjukkan baju itu je. Baju yang 7 tahun lepas, yang tak pernah pakai langsung, dah boleh pakai hari ni. Yeahhhh. Bukan nak puji badan dah kurus, tapi nak berithu yang baju ni punya aku simpan  baik sekarang ni baru pakai.

Ada sesetengah orang, tak boleh pakai terus bagi pada orang lainkan? Tapi aku tidak. Kalau aku yakin aku boleh pakai baju tu suatu hari nanti, aku akan simpan baju tu baik-baik. Kiranya sekarang ni still nampak baru walaupun dah 7 tahun yang lepas.

Maklumlah, dulu badan macam anak badak. Banyak baju sekolah yang dapat free tak berpakai. Hahaha. Bila sekarang ni bukan setakat boleh pakai, siap longgar lagi. Heee

Baju ni jumpa semula masa kemas nak kosongkan bilik hari tu. Selongkar itu ini, jumpa. Hahaha. Nasib aku nampak sendiri. Kalau ibu? Dia tengok baju aku tak pernah pakai dia aspect tak muat. So dia terus nak bagi orang. Eeeee, anak ibu sekarang dah kurus ok!. Hahahaha

Bila selongkar bilik, banyak rupanya baju-baju dan barang dulu aku simpan. Hahaha. Sampaikan aku cakap kat ibu, "tak rugi pun kan simpan baju-baju ni dulu. Sekarang Ika dah boleh pakaikan. Tak payah nak beli baju lain. Jimat". Ibu balas balik, "habis tu baju sekarang yang besar-besar tu nak buat apa?" Errrr Hahaha

Itu cerita baju. Balik semula pada cerita barang masa kecil dulu. Haa, banyak tau koleksi teady bear aku simpan. Daripada sekecik penumbuk sehinggahlah sebesar orang. Semua tu elok lagi. Ayah sampai cakap, " Simpan. Nanti boleh bagi anak Ika pula main semua ni." Hahaha, jauh sungguh fikiran ayah. Cik tunang pula dah warning, jangan nak simpan semua teady bear tu kat rumah lepas kahwin nanti erk. Hahaha. 

Mungkin dulu aku suka simpan barang, jaga barang seperti baju, mainan. Lepas kahwin ni nanti, suka simpan apa pula? Hahaha.

Ok, bye 





Read More

Saturday, August 5, 2017

Row Six Restaurant



Assalamualaikum.

Lama rasanya tak pergi hunting makanan. Diri sibuk dengan kerja luar & persiapan majlis kahwin yang tak lama lagi, jadi takde masa nak pergi jalan-jalan cari makan ni. Tapi tekak tu kadang-kadang terasa juga nak makan something yang lain. Asyik makan yang sama, nak juga tukar selera. kan?

Bulan lepas curi-curi masa pergi ke Row Six Restaurant. Bukan sekali, tapi dua kali. Hahaha. First time pergi dengan rakan sekerja dan kali kedua pergi bersama ibu ayah. Sedap memang sedap. Lagi satu menu-menu yang ada memang kena dengan selera ibu ayah nak makan time tu. Apa lagi, dapat gaji terus bawalah cerita dia. Hehehe


Selain daripada rasanya yang sedap, saiz hidangan makanan juga besar. Kalau tak silap, menu di atas ni namanya Tomyam Rice Noodle With Tenderloin. Pedas dia kaww habis. Boleh menangis makan wehh. Hahaha


Selain itu, kami juga cuba Flank Beef Noodle, Nasi Ketuk With Tandoori Chicken dan Red Bean With Coconut Cream. Lepas makan boleh buat tersandar kekenyangan tau. Hahaha

Daripada segi harga pula, berpatutanlah dengan rasa, servis dan saiz hidangan yang dihidangkan. Menu yang ada juga banyak pilihan. Restoran ini menyajikan hidangan daripada Negara Malaysia sendiri, Indonesia, Vietnam, Singapore dan Thailand. Jadi sesiapa yang nak mencuba makanan negara lain tu, boleh la datang ke sini. Tak perlu pergi jauh.

Lokasi: Aeon Bandaraya Melaka, Ground Floor



Makan bertiga je. InsyaAllah lepas-lepas ni berempat. Ehemm. Heee

Sekian ~




Read More

Wednesday, August 2, 2017

ET Portfolio (3) : Pre Wedding Yana & Kimi



Assalamualaikum. 

Majlis : Pre-Wedding  Yana & Kimi
Lokasi : Klebang, Melaka








Untuk sebarang pertanyaan boleh terus menghubungi:



Read More

Sunday, May 28, 2017

Asam Pedas Daging Tetel Untuk Cik Tunang



Assalamualaikum. 

Alhamdulillah dah masuk hari kedua kita berpuasa. Haaa. Berbuka juadah apa semalam? Masak atau borong kat bazar ramadan? Hahaha

Semalam hari pertama berpuasa. Jadinya mood nak memasak juadah berbuka tu memang ada. Tapi kali ni masak special sebabnya masak untuk cik tunang kita. Ini adalah salah satu lauk kegemaran dia. Heee


Asam Pedas Daging Tetel. 

Pernah dengar kata orang tua-tua, nak pikat hati suami, kena pandai pikat perutnya. Sebelum nak jadi suami yang sah tu, kita pulun belajar masak lauk kegemaran dia dulu. Bila sudah jadi suami isteri nanti takdelah terkebil-kebil nak belajar memasak. Hahaha. 

Sebelum ni hanya pandai masak untuk diri sendiri sahaja. Mana taknya, makanan orang diet. Ibu ayah pun tak lalu nak makan makanan aku. Hahaha. Lepas jadi tunangan orang dan bakal nak jadi isteri tak lama lagi, ayah bising suruh belajar masak lauk-lauk kampung sebabnya suami awak tu nanti suka makan lauk kampung. Hehehe. 

Apa lagi, minta tolong ibu turunkan kepakaran memasaknya pada aku. Mana tumpahnnya lauk kalau tak ke nasi kan? Ehhh. Hehehe

Dear awak, jangan risau ok. Untuk awak takda istilah makanan diet. Saya akan masak apa sahaja yang awak request dan awak makan. Saya janji tak ajak awak makan benda pelik-pelik dah lepas ni. Heee. Love you 


Read More

Tips Mudah Turun Berat Badan Dalam Bulan Puasa



Assalamualaikum.
Salam Ramadhan Al-Mubarak.
Alhamdulillah masih berkesempatan bertemu lagi dalam bulan yang mulia ini. 

berat 93kg                      berat 64kg


Gambar di atas ialah aku yang sebelumnya. Kiri gambar semasa raya tahun 2015 dan gambar kanan semasa raya tahun 2016. Alhamdulillah, ada perubahan dalam diri. Mungkin tak banyak mana tapi alhamdulillah berpuas hati dengan perubahan yang berlaku. Heee

Jadi ramai yang bertanya bagaimana aku turunkan berat badan dalam berpuasa sebabnya kebanyakkan orang masa bulan puasalah badan naik. Hahaha. Silap permikiran tu. Sebenarnya bulan puasa adalah satu cara untuk kita jaga kesihatan kita di samping dapat turunkan berat badan tau.

Seperti tahun-tahun sebelumnya memang tidak dinafikan nafsu makan aku memang teruk. Nafsu macam 5 orang makan. Hahaha. Tapi bila dah dapat kesedaran diri, alhamdulillah sekarang boleh kawal nafsu makan tu. Kalau tidak, sebelum ni berbuka mesti ada roti john la, murtabak la, air manis la. Sekarang, berbuka dengan air cincau kosong sahaja pun ok dah. Heee

Caranya mudah sahaja. 

1) Jangan makan keterlaluan mengikut nafsu.
 Maklumlah, bulan puasa ni lagi macam-macam juadah berbuka puasa ada. Nafsu nak makan itu ini mesti ada punya. Tapi ingat! Kawal! Macam aku, untuk berbuka aku hanya minum segelas air berperisa sirap atau anggur letak stevia dan segelas air kosong. Kalau terlebih rajin, buat hot chocolate unsweeted. Masa berbuka aku kurangkan makan. Jamah sikit sahaja. Contohnya makan seketul dua ayam goreng dgn hirisan timun jepun pun dah cukup. 

Untuk sahur pun lebih kurang sama. Tapi untuk minuman, aku hanya minum air kosong dan green tea kosong sahaja. Makanan pula aku makan telur goreng ke atau terlebih rajin daging burger grill atkins homemade. Hehehe

2) Minum air kosong yang secukupnya.
Orang tanya, macam mana nak minum air kosong secukupnya? Tak kembung ke nanti minum air banyak sangat? Ishh, takdanya. Aku minum alhamdulillah perut tak kembung pun. Hee. Caranya bukan minum sekali banyak. Minum sikit-sikit. Cara aku, masa berbuka minum segelas dua air kosong. Masa nak pergi tarawih tu, bawa sebotol air kosong. Sambil-sambil solat terawih tu, minumlah. Lepas balik terawih pun sama. Sampailah masa bersahur. Ingat! Air kosong dan bukannya air manis. Ini tidak, berbuka dah minum bergelas-gelas air manis. Balik daripada berterawih pun minum lagi air manis sampailah masa bersahur nanti. Haa. Tak bagus tu. Jangan ok.

3) Senaman ringan.
Siapa cakap masa bulan puasa tak boleh bersenam? Sebenarnya boleh je. Cuma senaman yang kita lakukan tidak seberat yang kita lakukan semasa bukan bulan puasa. Janganlah kau pergi berlari speed 2km. Mahu semput nanti. Silap-silap boleh pengsan. Di bawah ada panduan bersenam semasa berpuasa daripada Kevin Zahri.


Cara aku, sejam sebelum berbuka aku buat sikit senaman ringan. Lebih tumpukan pada abs, arms macam tu. Lepas balik terawih kalau ada masa, buat senaman cardio. Apa-apa pun mesti ingat, buat ikut pada kemampuan badan kita ya. Kalau rasa penat sangat hari tu, takyah buat pun takpe. Solat terawih yang kita buat itu juga dikira senaman tau. Hehehe

4) Makan vitamin atau supplement.
Sesiapa yang bua diet atkins semasa bulan puasa, sememangnya kauorang perlukan lebih tenaga untuk melakukan rutin harian. 


Seperti aku, hanya makan Multivitamin brands Blackmores sebiji semasa sahur. 
Kauorang yang tak amalkan atkins pun boleh juga ambil vitamin atau supplement jenis lain. Tapi make sure vitamin atau supplement yang dimakan mendapat kelulusan ok.

Berikut di atas adalah sedikit tips ringkas macam mana aku boleh turunkan berat badan dalam bulan puasa. Nak kurus bukannya tak makan ok. Cuma kawal pemakanan dan amalkan hidup sihat. Sesiapa yang berniat nak kurus masa raya nanti, boleh la cuba amalkan. Hehehe.
Selamat mencuba.

P/s: Puasa tahun lepas dapat turunkan berat badan 4-5kg. Tahun ni berapa agaknya? Hahaha



Read More

Tuesday, April 11, 2017

ET Portfolio (2) : Wedding Of Siti Hajar + Faizal | Muar



Assalamualaikum. 

Majlis : Nikah & Sanding Siti Hajar + Faizal
Lokasi : Muar, Johor
Tarikh : Sabtu & Ahad, 24 & 25 Mac 2017








Untuk sebarang pertanyaan boleh terus menghubungi:
Call/WhatsApp : 017-3050597 (Tikah)
Fb : Ekatikah Photography



Read More

Wednesday, March 29, 2017

Wordless Wednesday #63 : I Wish I Had A Delete Button In My Life



Assalamualaikum.


P/s: Bukan mudah nak lupakan orang yang pernah kita sayang dan orang yang pernah jadi terpenting dalam hidup kita. Semua tu ambil masa. Masing-masing ada kisah silam. Moga aku dan dia sama-sama kuat.


Read More

Wednesday, March 22, 2017

ET Portfolio (1) : Aqiqah Muhammad Aqil Amrullah | Melaka



Assalamualaikum. 

Majlis : Aqiqah Muhammad Aqil Amrullah
Lokasi : Jasin, Melaka
Tarikh : Ahad, 5 Mac 2017



Untuk sebarang pertanyaan boleh terus menghubungi:
Call/WhatsApp : 017-3050597
Fb : Ekatikah Photography



Read More

Friday, March 17, 2017

Rezeki Mereka Yang Mahu Berkahwin



Assalamualaikum.


Ramai orang selalu cakap, rezeki orang nak kahwin ni lain berkatnya. Malah, makin bertambah-tambah. Apabila niat kita tu baik, InsyaAllah, Allah akan permudahkan segala urusan.

“Dan kawinkanlah orang-orang yang sendirian diantara kamu dan orang-orang yang layak (berkawin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin Allah akan memampukan mereka dengan kurniaNya. Dan Allah Maha Luas (Pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui”. (An Nuur: 32)



Alhamdulillah, Allah swt buka satu persatu pintu rezeki aku daripada pelbagai sudut selepas aku buat keputusan mahu berkahwin. Salah satu daripadanya, dapat tawaran sebagai jurugambar sambilan untuk sebuah syarikat swasta. Ya Allah sungguh tak sangka. Sebelum ini hanya ingat untuk buat sendiri-sendiri je. Tak sangka pula sampai boleh join dengan syarikat luar. Itulah namanya rezeki kan? Heee

Kerja dengan orang, kerja juga. Kerja sendiri pun dapat sambutan yang luar biasa. Alhamdulillah, awal bulan hari tu ramai yang menempah tarikh untuk majlis bahagia mereka tidak kira untuk majlis pertunangan, perkahwinan mahupun majlis kecil seperti majlis aqiqah. Betul. Tidak pernah rasanya dapat job sekerap ini. Sampaikan terpaksa menolak beberapa customer atas sebab tarikh bertindih dengan majlis lain.

Rezeki membuat kek dan craft juga datang secara tiba-tiba. Ikutkan lama juga sebenarnya tidak seaktif dahulu. Tapi sejak dua menjak ni, kerap pula dapat tempahan. Masa diri ni sibuk dengan membuat persiapan pertunangan kelmarin pun masih ada yang mahu menempah. Maaf sangat, kita terpaksa tolak atas sebab kesuntukan masa. Heee

Tidak terkecuali kerja tempahan design luar. Majikan tempat kerja sekarang selalu beri pelbagai kerja luar sebagai tambahan. Siap cakap, "Kalau nak kerja luar lagi, beritahu. Nanti saya beri." Dapatlah juga buat duit poket walaupun tak seberapakan. 

“Dan diantara tanda-tanda kekuasaanNya ialah Dia menciptakan untukmu isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir”. (Ar Ruum : 21)

Dalam masa Allah permudahkan rezeki aku, Allah hadirkan juga dia yang banyak memberi semangat disamping membantu terutama dalam kerjaya aku. Sebelum ini pernah juga terfikir, bagaimanalah nanti kalau dapat suami yang melarang aku untuk buat semua kerja yang aku buat sekarang. Terutama sekali dalam bidang fotografi. Alhamdulillah, hadirnya dia yang mempunyai minat dan fikiran yang sama dengan aku. Selain boleh share ilmu, kami juga boleh share camera. Ehhhh.  

Sesungguhnya aku bersyukur sangat atas nikmat dan rahmat rezeki ini. Percayalah, Allah akan menolong mereka yang mahu berkahwin. InsyaAllah, janji Allah itu pasti. 



Read More

Tuesday, March 14, 2017

Resepi: Murtabak Kubis Atkins



Assalamualaikum.

Lama rasanya tak share menu-menu atkins. Selama itu jugalah menu-menu yang dipraktikkan setiap hari adalah sama. Nasib diri ni jenis yang lambat jemu. Hehehe

Pagi tadi mood nak masak datang dah selepas berminggu-minggu ke laut. Masa mood nak masak takda, haa masa itulah rasa nak cheat itu ini. Hati dan akal kena kuat tau. Hahaha

Jadinya hari ini semua bahan ada, mood ada maka terhasillah Murtabak Kubis Atkins. Selalunya orang buat Murtabak Maggikan? Tapi bila kau beratkins ni, maggi di larang sama sekali. Tengok boleh, makan jangan. Hahaha. Maka terhasillah Murtabak Kubis Atkins. Resepi seperti di bawah.

Bahan-Bahan Murtabak Kubis Atkins:
- kubis diracit halus
- isi ayam dikisar halus
- telur 3 biji
- bawang merah di potong dadu
- cili hidup di racit halus. Kalau nak pedas, guna cili padi. 
- mix herbs
- sedikit garam sebagai perasa

Cara-cara penyediaan:


Gaulkan kesemua bahan sekali. Kalau nak bagi rasa mix herbs tu, perap dalam 10 minit hingga 15 minit.
 

Panaskan kuali dengan sedikit minyak zaitun. Kemudian letak bancuhan tadi dan ratakan.  


Terbalikkan bila agak-agak dah garing. Lagi garing lagi sedap. Hehehe


 Ok siap. Makan bersama mayonis Kiwpie dan sos Taste Me sedap mehh. Heee, jemput tengok dan selamat mencuba 




Read More